Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή

Στο χρόνο, όλα αλλάζουν. Αλλάζουμε εσωτερικά, αλλάζουμε εξωτερικά, η εμφάνισή μας αλλάζει και αλλάζει και ο εσώτερος εαυτός μας. Οι ζωές μας αλλάζουν συνεχώς, όμως τις περισσότερες φορές δε μας αρέσει η αλλαγή. Ακόμη κι αν είμαστε προετοιμασμένοι  για την αλλαγή, πολλές φορές της αντιστεκόμαστε. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Δε συντονίζεται μαζί μας - οι αλλαγές μας φαίνονται οτι συμβαίνουν είτε πολύ αργά είτε πολύ γρήγορα.
Η αλλαγή μπορεί να είναι ο μόνιμός μας σύντροφος, δε συνηθίζουμε όμως να τη βλέπουμε φιλικά. Προτιμάμε πολύ περισσότερο τις αλλαγές εκείνες που έχουμε αποφασίσει εμείς να κάνουμε - αυτές που έχουν κάποιο νόημα για μας. Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε εμάς είναι αυτό που μας αναστατώνει, αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ότι η ζωή μας μπορεί να μην έχει τη σωστή ρότα. Είτε, όμως, μας αρέσει είτε όχι, οι αλλαγές συμβαίνουν και, όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δε συμβαίνουν πραγματικά σε εμάς, απλά συμβαίνουν.
Αλλαγή είναι ο αποχαιρετισμός μιας παλιάς, οικείας κατάστασης και η αντιμετώπιση μιας νέας και πρωτόγνωρης κατάστασης. Ορισμένες φορές αυτό που μας πτοεί  δεν είναι το παλιό ή το νέο, είναι ο χρόνος που διαμεσολαβεί. Η Ronnie Kayne, συγγραφέας του Spinning Straw into Gold, η οποία έχει επιβιώσει μετά απο δύο καρκίνους του μαστού, λέει....."Στη ζωή όταν κλείνει μια πόρτα, πάντα ανοίγει κάποια άλλη......οι διάδρομοι όμως είναι κόλαση". Έτσι λειτουργεί η αλλαγή, συνήθως ξεκινά με μία πόρτα που κλείνει, ένα τέλος, μία ολοκλήρωση, μία απώλεια, έναν θάνατο. Μετά περνάμε σε μία άβολη περίοδο, όπου θρηνούμε αυτή την αποπεράτωση και ζούμε με την αβεβαιότητα του τί έπεται. Αυτή η περίοδος αβεβαιότητας είναι σκληρή. Όμως, πάνω που νιώθουμε οτι δεν αντέχουμε άλλο, κάτι νέο γεννιέται: μια νέα ολότητα συντίθεται, μια νέα επένδυση, ένα νέο ξεκίνημα. Μια πόρτα ανοίγει. Εάν αντισταθείτε στην αλλαγή, θα αντιστέκεστε σε όλη σας τη ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ενστερνιστούμε την αλλαγή ή τουλάχιστον να την αποδεχθούμε. Να μάθουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Απο το βιβλίο της Elisabeth Kubler - Ross - Μαθήματα ζωής

Δεν υπάρχουν σχόλια: